Smart Industry maakt Dino-bulkwagenvullers slim

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een Dino-bulkwagenvuller die zelf een seintje verstuurt als een onderdeel niet lekker loopt of als onderhoud nodig is. In moderne taal zijn daar verschillende termen voor: Smart Industry, internet of things of Industrie 4.0. Van Beek, een Drunense specialist in schroeftransportsystemen, laat zien dat deze nieuwe ontwikkeling het mogelijk maakt om met een bestaande machine opnieuw voorop te lopen, onder de naam Dino Wireless Monitoring System.

Smart Industry houdt simpel gezegd in dat sensoren allerlei gegevens van een machine verzamelen en verzenden zodat op basis van die gegevens actie kan worden ondernomen. ‘Nu verkopen we vaak een Dino en krijgen we meestal geen terugkoppeling over de werking van de machine. Dat kan hierdoor veranderen’, zegt Mark Jonkers. Hij onderzocht voor Van Beek hoe Smart Industry op de Dino is toe te passen.

Door Dino’s uit te rusten met sensoren en een eigen internetverbinding kan Van Beek op afstand gegevens over de werking van de bulkwagenvuller verzamelen. Op basis van die gegevens kan het bedrijf beter voorspellen wanneer onderhoud nodig is of een storing dreigt plaats te vinden. ‘Ook is het mogelijk problemen op te lossen zonder dat een monteur hoeft langs te komen’, verwacht Jonkers. ‘Een voorbeeld: iemand belt omdat zijn Dino het opeens niet meer doet. Wij kunnen dan op afstand zien dat bijvoorbeeld een luik niet goed gesloten is.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.