Smart industry en iot hebben verstrekkende gevolgen
De vierde industriële revolutie is een feit en net als bij de vorige revoluties gaat dit gepaard met grote aardverschuivingen. Dan heb ik het vooral over de gevolgen voor de maakindustrie en vooral die voor specifieke beroepsgroepen. Smart industry en het internet of things (iot) hebben te maken met het ontstaan van grote intelligente netwerken.
De basis daarvoor is internet dat in ons dagelijks leven al een ontzettend grote rol speelt. Een ontwrichtende rol soms ook. Denk aan de taxi-app Uber die in één klap een complete beroepsgroep in zijn bestaan bedreigt. Of Airbnb dat een grote invloed heeft op de manier waarop toeristen de wereld over trekken. Of neem de digitale munteenheid Bitcoin die ons klassieke bankwezen omver kan werpen. Maar wat voor de één een bedreiging is, is voor de ander een geweldige kans.
Producten zijn overal te bestellen, hele schakels kunnen uit de keten, prijzen dalen en consumenten worden rijker, wat goed is voor de economie. De grote vraag is hoe smart industry tot uiting komt in de manier waarop we produceren en producten op de markt brengen.
Veel bedrijven hebben niet in de gaten dat de digitale ontwikkelingen veel sneller en dieper gaan dan menigeen denkt. Door deze signalen te negeren loop je al bij voorbaat een achterstand op. Uiteraard wil iedereen dan wel eens weten wat het effect is van smart industry op hun business. Die effecten zie je nu al. Door het creëren van een directe koppelingen tussen machines, processen, cad-, erp- en mes-systemen en door via internet informatie uit te wisselen met klanten en leveranciers, sla je hele stappen over. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook kosten. In combinatie met flexibele productiesystemen hebben slimme maakbedrijven hun leveringstijden teruggebracht van drie weken naar één week.
Door verdere efficiencyslagen en de inzet van robotica (onbemande productie) zijn de productiekosten gedaald waardoor we niet meer bang hoeven te zijn voor China. Integendeel zelfs. Doordat we hier steeds slimmer produceren, komt werk dat tot voor kort in lagelonenlanden werd gedaan weer terug naar West-Europa. De kwaliteit is hier goed, communiceren gaat gemakkelijk en dankzij verbeteringsslagen in de totale keten produceren we rendabeler. China koopt niet voor niets steeds meer bij ons.
Maar pas op, want slim produceren en inhaken op smart industry gaat niet vanzelf. Ook daarvoor moeten bedrijven investeren in nieuwe technologie. Voor smart industry en iot zijn systemen en apparaten nodig die gegevens digitaal via bussystemen en internet doorgeven aan servers die al die data verwerken.
De vraag is en blijft echter of de industrie wel door heeft wat er achter de schermen al is gebeurd. Bedenk dat er altijd concurrenten zijn die op dit vlak een flinke voorsprong hebben. Laat die voorsprong niet te groot worden.
Eaton organiseert morgen zijn Technodag die geheel in het teken zal staan van smart industry. De bijeenkomst in Hengelo heeft het thema ‘Industrie 4.0 en (n)u?’ meegekregen.