Smart Homes test robot die helpt bij milde cognitieve stoornissen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Smart Homes start deze week met proeven voor een robot die mensen met milde cognitieve aandoeningen kan ondersteunen, bijvoorbeeld met het terugvinden van spullen, herinneren om medicijnen in te nemen, monitoring van de gezondheid of aansporing om actief te blijven. De robot is ontwikkeld binnen het Europese Enrichme-project, waarin het kenniscentrum voor domotica en slim wonen participeert met negen andere partners.

Milde cognitieve aandoeningen worden gezien als voorstadium van dementie. De initiatiefnemers denken dat de technologie kan helpen om deze mensen langer zelfstandig te laten blijven. Daarvoor worden ook apps ontwikkeld, maar het grote voordeel van de robot is dat die de mensen actief opzoekt.

De robot is gebaseerd op de Tiago van de Spaanse projectpartner Pal Robotics. Dit platform ligt ook ten grondslag aan de semiautonome hulprobot Rose, maar daarbij is de robot uitgerust met een arm. Voor Enrichme is die vervangen door een groot beeldscherm.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.