SLM Solutions kondigt 3D-printen boven de kubieke meter aan

René Raaijmakers
22 november 2022

SLM Solutions introduceert een metaalprinter die onderdelen van 3 bij 1,2 bij 1,2 meter kan fabriceren. De werkruimte is echter flexibel. Met dezelfde machine zijn ook cilindrische onderdelen te printen met een diameter van 1,8 meter en een hoogte van 1,6 meter.

De 3D-printerfabrikant uit het Duitse Lübeck zegt dat er in de markt behoefte is aan grote printdelen. ‘Additive manufacturing bereikt zijn grenzen als het gaat om de grootte van de bouwkamer’, aldus het bedrijf in een persbericht. SLM verkoopt al sinds 2020 de NXG XII 600 met een bouwoppervlak van 600 bij 600 millimeter. Begin deze maand bracht het bedrijf daarvan een extended version uit die bouwhoogtes tot anderhalve meter aankan.

SLM Solutions ziet een markt voor het printen van zeer grote formaten. Foto: SLM Solutions

In de aankondiging zegt SLM Solutions dat de 3D-metaalprinter de productie van cilindrische onderdelen met een diameter van 1,8 meter en een hoogte van 1,6 meter mogelijk maakt en daarnaast van lange onderdelen met een afmeting tot 3 bij 1,2 bij 1,2 meter. Het bedrijf legt niet uit hoe zijn machine dit precies doet. De bouwsnelheid is in beide gevallen maximaal 330 kubieke centimeter per uur, veel lager dan de liter per uur die SLM met de NXG XII 600 haalt.

SLM Solutions heeft zijn technologische wortels op het Fraunhofer Instituut ILT in Aken. De naam komt van selective laser melting. In Aken startte men al in 1995 met een onderzoeksproject naar poederbedfusietechnologie, wat later resulteerde in SLM-basispatenten van Fraunhofer ILT.

Dieter Schwarze en Matthias Fockele van F&S Stereolithographie-Technik GmbH werkten in de jaren negentig nauw samen met de onderzoekers Wilhelm Meiners en Konrad Wissenbach van het Fraunhofer ILT. Begin jaren 2000 ging F&S een commercieel partnerschap aan met MCP HEK GmbH. Dit werd later MTT Technology en vervolgens SLM Solutions GmbH dat is gevestigd in het Noord-Duitse Lübeck.

Matthias Fockele sloeg een eigen weg in met de oprichting van Realizer GmbH. Deze printerbouwer werd in 2017 overgenomen door DMG Mori. Zijn voormalige compagnon Dieter Schwarze geeft bij SLM Solutions op dit moment leiding aan de r&d-afdeling.