Slimme robotrollator wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Haagse Robot Care Systems heeft de Herman Wijffels Innovatieprijs in de wacht gesleept in de categorie Vitale Gemeenschappen en Zorg. Het bedrijf ontvangt dertigduizend euro voor de doorontwikkeling van zijn Lea, een zorgrobot die ouderen op allerlei manieren kan assisteren. In de categorie Circulaire Economie won het Eindhovense Ioniqa Technology met zijn procedé om petflessen te recyclen. One2born uit Nistelrode won in de categorie Food & Agri met een systeem om in plaats van kuikens eieren naar de stal te transporteren onder optimale broedcondities. De publieksprijs van vijfduizend euro ging naar de Van Asten Group voor varkensvoer dat de gezondheid van de dieren moet verbeteren.

De Lea ofwel Lean Elderly Assistent is het geesteskind van TU Delft-alumnus Maja Rudinac, ceo van Robot Care Systems. Het apparaat ziet eruit als een rollator met een display, omgevingssensoren en wielmotoren en kan ouderen helpen om zelfstandig en gezond te blijven. Het apparaat kan bijvoorbeeld zelfstandig naar de gebruik toe rijden om te assisteren met opstaan en ‘dansen’ met de gebruiker, maar ook herinneren om medicijnen in te nemen of communicatie met familieleden opzetten. Daarnaast houdt Lea een oogje in het zeil via valdetectie en het opsporen in afwijkingen in dagelijkse patronen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.