Slimme maaktechnieken steeds interessanter voor kleine series

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Anderhalf jaar is het programma inmiddels onderweg. Smitzh bundelt de krachten van acht Zuid-Hollandse fieldlabs met als doel om de lokale maakindustrie naar een hoger plan te tillen. Anton Duisterwinkel vertelt over de voortgang, fase 3 en de initiatieven rond zero programming, mensgerichte techniek en digital twinning.

Zuid-Holland kent een sterke maakindustrie van zo’n tienduizend bedrijven, met een hightechtoeleverketen van ongeveer honderdduizend banen. De sector staat echter onder druk door internationale concurrentie en een tekort aan gekwalificeerd personeel. Om die uitdagingen het hoofd te bieden, startten Innovationquarter, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en TNO anderhalf jaar geleden met het innovatieprogramma Smitzh (‘Smart manufacturing: industriële toepassing in Zuid-Holland’). Met een verband van acht lokale fieldlabs (zie kader) stimuleert Smitzh de toepassing van slimme maaktechnologie. Door digitalisering, automatisering en robotisering kunnen bedrijven met het huidige personeel meer, goedkoper, sneller en tegen betere kwaliteit produceren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen