Slimme industrie: visie en realiteit

Anton Duisterwinkel
Leestijd: 3 minuten

Een van de beste voorbeelden van slimme industrie die ik ooit heb gezien, was een Bosch-fabriek die injectorsystemen voor dieselmotoren produceerde. In deze enorme plant waren honderden machines volledig aangesloten op een centraal datasysteem. Grote schermen in de gangen gaven gedetailleerde informatie over de status van elke machine, de kwaliteit van de producten, alles wat je maar wilt weten. Kunstmatige intelligentie werd gebruikt om onderhoud te voorspellen en storingen te voorkomen, de productkwaliteit te optimaliseren en het ontwerp van de volgende fabriek te verbeteren.

De volgende dag bezocht onze groep hightechondernemers uit Zuid-Holland een andere Duitse fabriek, eentje die medische apparatuur produceerde. Met een papieren spoor zo groot als de fabriek zelf en nauwelijks digitalisering. Hoe kunnen we deze enorme verschillen in digitalisering verklaren?

Ten eerste is de grootte belangrijk. Gezien het aantal dure injectorsystemen dat Bosch produceert, is de return on investment van digitalisering duidelijk. Ook kan Bosch de nodige investeringen betalen. Bovendien: als het bedrijf wil dat slimme systemen worden ontwikkeld, kan het van zijn leveranciers eisen dat ze deze ontwikkelen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen