Slimme een-tweetjes op werkstation Festo

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Zelf vergelijkt Festo het met een conceptcar, een experimenteel en innovatief model waarmee autofabrikanten tonen wat ze kunnen en wat de toekomst mogelijk gaat brengen. De Bionicworkplace van de Duitse aandrijfspecialist heeft inderdaad precies die doelen. Het intelligente werkstation demonstreert in welke mate mens-machinesamenwerking op dit moment mogelijk is met behulp van artificial intelligence.

Korte productlevenscycli en een groot aantal productvarianten zijn de eisen die de industriële veranderingen met zich meebrengen. Tegelijkertijd wordt het steeds belangrijker medewerkers snel en intuïtief te kunnen instrueren voor nieuwe taken. Hiervoor is een nieuw samenspel van mensen, machines en software nodig. Een bepalende rol spelen zelflerende systemen met kunstmatige intelligentie en op robots gebaseerde automatisering die hand in hand samenwerken met mensen en in netwerken kunnen worden geïntegreerd. Binnen zijn Bionic Learning Network-programma ontwikkelde Festo de Bionicworkplace, die deze eisen verenigt in een toekomstgerichte werkomgeving.

Het werkstation is uitgerust met de meerassige, volledig pneumatisch aangedreven Bioniccobot. Erboven hangt een zwart buizenframe met een interactief scherm in het midden. Aan dat frame hangen ook meerdere 3d- en infraroodcamera’s, vergezeld van geautomatiseerde verlichting. Een modulair controlekastje voor de elektronica, computer en persluchtreservoirs staat naast de tafel. De autonome transport-agv Robotino van Festo is verantwoordelijk voor de aan- en afvoer van materiaal.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.