Slimme bril geeft op afstand zicht op productie Scania

Alexander Pil
9 februari 2021

Door de coronacrisis vinden we steeds meer creatieve manieren om ‘op afstand’ met elkaar te communiceren. Dat kan door te vergaderen via Teams of via een Whatsapp-groep met collega’s. Hetzelfde geldt natuurlijk voor trainingen, maar hoe kun je een interne training volgen als je niet met een groep bij elkaar mag komen of als je vanuit huis werkt? Dat kan met behulp van een nieuwe technologie: de Smart Glass.

Stephan van der Burg, teamleader bij Scania Production Zwolle, heeft zijn collega’s op de motorcompletering getraind voor de nieuwe V8-motor en nieuwe versnellingsbak. Een onderdeel van deze introductie is een nieuwe voormontage van de UDS (urea dosing system). Omdat er in korte tijd veel collega’s moesten worden getraind, zijn er montagevideo’s gemaakt met behulp van een Smart Glass. Dat is een slimme bril die videocommunicatie mogelijk maakt en laat zien wat de brildrager ziet. Van der Burg droeg de bril en zijn collega’s konden daardoor via een beeldscherm meekijken ‘door zijn ogen’. Hij had zijn handen vrij om de montages voor te doen en ondertussen gaf hij uitleg. Zijn collega’s konden hem op afstand vragen stellen, net als bij een fysieke training.

Ook op een andere afdeling bij Scania hebben collega’s voor het eerst ervaring opgedaan met de Smart Glass, onder meer bij het uitvoeren van een test. Die kon gewoon doorgaan, omdat collega’s door het gebruik van een Smart Glass vanuit huis konden meekijken. Ze gaven aan dat het nog wel wennen was om het beeld scherp te krijgen; bij een snelle beweging is het beeld tijdelijk minder scherp.