Slim automatiseren

Marc Engels is directeur van FMTC

Leestijd: 2 minuten

Ergens in China. An Mengrui staat al heel de dag bij een textielmachine. De machine komt plotseling met een schok tot stilstand. An kijkt naar de machine, ziet niets abnormaals en drukt op de startknop. De machine trekt zich op gang, maar valt enkele minuten later alweer stil. An bestudeert nu wat aandachtiger de display. Blijkbaar is een lager oververhit geraakt waardoor de automatische beveiliging van de machine is afgegaan. An denkt enkele ogenblikken na, stelt de machine in op een lagere snelheid en drukt weer op start. Nu gaat alles goed. Probleem opgelost.

Hoewel, wat heeft het warmlopen van het lager veroorzaakt? Was het gewoon een warme dag? Maar de daaropvolgende koude nacht blijft de machine wel minder produceren. Of is de smering van het lager niet in orde? Een beetje olie kan dan wonderen doen voor de productiviteit en het energieverbruik. Of is het lagerslijtage en kan hij het best op tijd worden vervangen om vervolgschade te vermijden?

De meeste operatoren in de ontwikkelende landen zijn niet in staat om hier de optimale beslissing te nemen. Ook in onze streken verdwijnt productiekennis snel door de pensionering van een generatie ervaren operatoren. Een nieuwe vorm van automatiseren kan hier een oplossing bieden. In tegenstelling tot voorgaande automatiseringsgolven is het hierbij niet de bedoeling om repetitieve arbeid te vervangen door machines, maar om de operator te ondersteunen bij complexe beslissingen. Ultiem zal dit slim automatiseren ertoe leiden dat een machine volledig zelfstandig zijn optimale instelling kan bepalen. Bovendien kan de machine permanent de variaties in grondstoffen en omgevingscondities meten en consequent bijsturen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen