Sleepringen van Kübler

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Kübler brengt een nieuwe generatie sleepringen op de markt. Sleepringen geleiden elektrische stromen en datasignalen van een stationair naar een draaiend machinedeel. Ze vinden hun toepassing in onder meer videosurveillanceapparatuur, kranen en verpakkingsmachines. De overdracht tussen de stator en rotor gaat met sleepcontacten die stromen tot 40 A aankunnen. Ook veldbussignalen zijn tot 12 Mbyte overdraagbaar. Het kleinste model SR060 is bijvoorbeeld geschikt voor verwarming van sealingrollen in verpakkingsmachines.

De sleepringen hebben een glasvezelverbehuizing, ren hoge beschermingsgraad tot IP 64 en zijn bestand tegen trillingen. Onderhoud is volgens Kübler pas na 50 miljoen omwentelingen nodig. De gemiddelde levensduur van de ringen is volgens het bedrijf meer dan 500 miljoen omwentelingen. Dit is volgens de Duitse fabrikant, die ook encoders en tellers produceert, een langere levensduur dan van concurrerende producten.

In het contactoppervlak van de vermogensringen is koper-grafiet verwerkt voor een hoge slijtageweerstand. Voor de dataoverdracht gebruiken de sleepringen goud-platinacontacten. Klanten kunnen vermogen- en signaalkanalen naar eigen wens combineren. Kübler heeft daarvoor een aanpak (Safety Trans) die is gebaseerd op een tweekamerstelsel met een afdichting die zowel een goede stof- als elektrische isolatie tussen de vermogens- en dataringen garandeert.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen