Slechte weefmachinemarkt duwt Picanol in het rood

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Weefmachines waren in 2019 niet de grootste business voor Picanol. De groepsomzet daalde afgelopen jaar met 3 procent naar 2,22 miljard euro. Die teruggang komt volledig op het conto van de divisie Machines & Technologies, die naast weefmachines ook de gieterij en mechanische afwerking (Proferro) en elektronica-ontwikkeling en -productie (Psicontrol) bevat. Die tak scoorde in 2019 28 procent slechter en is daarmee niet langer de businessunit met de hoogste omzet. Picanol wijt het verlies aan ‘een wereldwijde afkoeling van de machinemarkt, gedreven door het onzekere macro-economische klimaat’. Onder de streep hield de Ieperse groep weliswaar 90 miljoen euro over (adjusted ebit), maar dat is een halvering ten opzichte van de winst in 2018.

Voor het lopende jaar zegt Picanol dat de cyberaanval van januari ‘geen materiële impact op het bedrijfsresultaat’ zal hebben. Anders ligt het met de coronacrisis. ‘Deze ziekte is een nieuwe factor van onzekerheid, die naar verwachting wereldwijd een aanzienlijke negatieve economische impact zal hebben’, schrijft Picanol in een persstatement. ‘Het effect ervan op de adjusted ebitda voor 2020 is momenteel moeilijk te schatten. In dit stadium en gezien de voortdurende veranderingen is het te vroeg om het volledige effect van Covid-19 op de financiële resultaten van 2020 te bepalen.’ Als gevolg van de crisis heeft Picanol de productie in zijn Ieperse fabriek eerder deze week voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.