Slechte prestaties in automotive doen Frenckens groei in mechatronica teniet

René Raaijmakers
30 november 2022

In het derde kwartaal van 2022 behaalde de Frencken Groep een omzet van 136 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 137 miljoen euro. De vlakke prestaties maskeren de turbulentie in de verschillende activiteiten van het in Singapore beursgenoteerde bedrijf. De productie van mechatronicaonderdelen en -modules voor de halfgeleiderindustrie zit in de lift, voor de rest presteert Frencken matig tot slecht.

Omzet en nettowinst van Frencken in de afgelopen kwartalen

De omzet in mechatronica voor de semiconmarkt steeg met 16 procent naar 58 miljoen euro. Voor de medische markt was de stijging 2,5 procent (naar 18 miljoen euro). De omzet in mechatronica voor analyse en industriële automatisering daalde met respectievelijk 8 procent (naar 24 miljoen euro) en 35 procent (naar 13 miljoen euro). In totaal kwam de kwartaalomzet van Frenckens divisie Mechatronica daarmee op 118 miljoen euro. In Nederland produceert Frencken mechatronische onderdelen in Eindhoven (Frencken Mechatronics) en Reuver (Optiwa).

Frencken had vooral last van een lagere omzet in zijn divisie Integrated Manufacturing Services (IMS). Daaronder vallen onder meer coatings voor kunststoffen, oliefilters voor automotive versnellingsbakken en precisiespuitgietdelen. In Nederland produceert de onderneming oliefilters voor automotive toepassingen in Rotterdam (NTZ Nederland).

Als reden voor de tegenvallende prestaties wijst het bedrijf op de negatieve impact van de wisselkoersen als gevolg van de waardevermindering van de euro ten opzichte van de Singaporese dollar en het trage herstel van de wereldwijde automotive industrie. Frencken rapporteert in Singaporese dollar. Het heeft zijn hoofdvestiging in de Aziatische stadsstaat en heeft daar ook een beursnotering.

In het derde kwartaal bleven de bedrijfskosten in Europa in hoog tempo stijgen door de stijgende energiekosten en de toegenomen personeelskosten als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, het herziene minimumloon en de collectieve onderhandelingen, zo schrijft het bedrijf in een persbericht.

Frencken zegt nieuwe onderhandelingen met klanten over kostendeling te voeren om de aanhoudende stijging van de bedrijfskosten te compenseren. In de VS moest de onderneming eenmalig 1,7 miljoen euro afschrijven als gevolg van voorraadaanpassingen en veroudering.

Door de kostendruk en de bijzondere afschrijving boekte Frencken een lagere nettowinst van 7,7 miljoen euro in het derde kwartaal.