Slaapdiagnosespecialist Onera haalt 30 miljoen euro op voor opschaling

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Onera Health, een in Eindhoven gevestigde spin-off van Imec, heeft 30 miljoen euro opgehaald voor het wereldwijd uitrollen van zijn slaapdiagnose- en monitoringsystemen waarmee patiënten op afstand zijn te volgen. EQT Life Sciences en de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv zijn de grote geldschieters. Beide leveren iemand die deel gaat uitmaken van de directie van Onera.

Aan de nieuwe financieringsronde namen ook eerdere investeerders Innovation Industries, Invest-NL, imec.xpand, de Bom en 15th Rock deel. Deze partijen brachten eerder al 25 miljoen euro in. Onera telt zestig medewerkers en is actief in de VS, Duitsland en Nederland. Het richt zich op draadloze diagnostiek en monitoring waarmee artsen en researchers mensen met slaapstoornissen kunnen volgen.

Demonstratie van Onera’s systeem voor slaapmonitoring

Het bedrijf wil de nieuwe financiering gebruiken om de goedkeuring van zijn tweede generatie polysomnografiesysteem (PSG) in Europa en de Verenigde Staten te versnellen. Het heeft de ambitie om een leidende positie te verwerven in thuismonitoring voor slaapgeneeskunde.

Ruben de Francisco, oprichter en topman van Onera Health.

Ruben de Francisco, oprichter en ceo van Onera Health, zegt blij te zijn dat ‘twee vooraanstaande Life Sciences investeerders’ vertrouwen in zijn bedrijf hebben. De kapitaalinjectie stelt Onera in staat om in de VS en Europa op te schalen. ‘We zullen agressief blijven investeren in r&d (…) en geografische expansie’, aldus De Francisco.

Drew Burdon, partner bij EQT Life Sciences, noemt Onera’s technologie ‘ontwrichtend’ en passen bij de strategie van de investeerder. ‘Het bedrijf toonde een zeer sterke product-marktfit met een groot potentieel om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren en tegelijkertijd de kosten van de gezondheidszorg positief te beïnvloeden.’