Škoda gebruikt autonome transportrobot Omron in fabriek

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Škoda Auto is bezig met een radicale digitalisering van het productieproces. Nu gebruikt de Tsjechische autofabrikant een volledig autonome, zelflerende transportrobot van Omron in zijn onderdelenfabriek in Vrchlabí. Deze robot kan obstakels langs zijn route door de fabriek herkennen, en informatie over zijn omgeving gebruiken tijdens het plannen van de route. Indien nodig past hij zijn route aan zodat hij altijd zo snel mogelijk op zijn bestemming arriveert. Nadat de test- en proeffases zijn afgerond, is de robot sinds juni dagelijks in gebruik. Hij voltooit honderdtwintig ritten per dag met een totale afstand van vijfendertig kilometer op zijn route tussen het mechanische meetcentrum en de verwerkingsmachines.

In één rit kan de mobiele LD-transportrobot van Omron een last van maximaal 130 kg dragen, en hij kiest de juiste paden volledig autonoom. In tegenstelling tot traditionele geautomatiseerde transportsystemen is er geen geleiding nodig in de vorm van inductielussen, magnetische strips of reflectoren. Om de route te leren hoeft het voertuig maar een keer tussen de stations te worden geleid, via een tablet of joystick. Hierbij registreert de robot de omgeving, maar ook de wijzigingen in de omgeving, volledig autonoom en past zijn route indien nodig aan.

Met sensoren en laserscanners herkent de robot voertuigen en vaste obstakels, maar ook mensen die in zijn pad lopen. Het besturingssysteem berekent de aanrijdsnelheid en detecteert of er een botsing gaat gebeuren. In dat geval stopt de robot zelf of wijkt uit. In tegenstelling tot andere systemen die bij Škoda worden gebruikt, past het onmiddellijk zijn route aan op basis van informatie uit de omgeving, zonder tussendoor te hoeven stoppen. Als de volledig autonome robot detecteert dat het regelmatig obstakels tegenkomt op een bepaald punt op zijn route, zal hij de route permanent aanpassen. Indien nodig kan het elektrisch aangedreven systeem alle bestemmingen in de 16 duizend vierkante meter grote Vrchlabí-fabriek bereiken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.