Sirris vergroot dienstverlening in composieten

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Met het stijgende gebruik van composietmaterialen wordt de vraag naar afgestemde dienstverlening groter. Daarom opent Sirris Leuven Composites Application Lab (SLC-Lab), een samenwerking tussen Sirris, de KU Leuven en de UGent, deze week zijn eigen gebouw met nieuwe infrastructuur om composietmaterialen te processen en prototypes aan te maken. Het SLC-Lab stimuleert en ondersteunt de Belgische industrie bij de ontwikkeling en het gebruik van composietmaterialen. Het initiatief is voornamelijk gericht op bestaande en nieuwe producenten en op verwerkers en gebruikers van composietmaterialen in de productie-industrie.

Het nieuwe SLC-Lab-gebouw in Heverlee is uitgerust met nieuwe apparatuur om composietmaterialen te processen en prototypes aan te maken. Zo beschikt het lab over een nieuwe injectiemachine voor resin transfer moulding, een industriële uithardingsoven van 2,5 bij 1,5 meter en systemen voor vacuüminfusie. Voor het verwerken van thermoplasten blijven vier persen beschikbaar, elk met verschillende karakteristieken. Andere investeringen, zoals een spuitwand en een automatische snijtafel, staan op de planning.

Het SLC-Lab probeert een brug te slaan tussen onderzoek en industrie. Dat er nood is aan een dergelijk initiatief, blijkt uit de bijna drie jaar die het lab actief is. De interesse vanuit de industrie is groot en blijft groeien, aldus het expertisecentrum. Zo ook de vraag naar advies rond technologiekeuze, naar haalbaarheidsstudies en naar conceptueel onderzoek. Samen met bedrijven onderzoeken de experts van het SLC-Lab de mogelijkheden van biogebaseerde materialen en van biohars als matrixcomponent. Een andere interessante trend waarop het lab inspeelt, vormen de hybride structuren die kunststof en metaal combineren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.