Sirris start project poeder- en microspuitgieten

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Sirris start samen met het CWOBKN een tweejarig project voor tijd- en kostenoptimalisatie van poeder- en microspuitgieten. Time and cost effective powder injection moulding and micro-moulding (Ticopim) heeft drie onderzoekslijnen: de fabricage van matrijzen met rapid tooling, microspuitgieten van poeder en de beoordeling van commerciële basismaterialen.

Powder injection molding (Pim) is een steeds populairdere massaproductietechniek. De technologie biedt voordelen bij precieze, snelle en herhalende productie van complexe vormen. Gewoonlijk kan een groot aantal behandelingen en assemblagestappen worden overgeslagen. Spuitgieten van kunststoffen is de meest economische techniek om op grote schaal producten te vormen.

Ook metalen en keramiek zijn op deze manier te verwerken in de vorm van poeders. Deze techniek is in opmars. De zeer ruime beschikbaarheid van verschillende basismaterialen en grondstoffen vormt een bijkomende troef van Pim. Matrijzen maken de aanloopkosten van het proces echter hoog. Dat is vooral een nadeel bij kleine series of als het ontwerp moet wijzigen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.