Sirris ontwikkelt magnesium matrixcomposieten

Clara Dorrepaal
Leestijd: 1 minuut

Kenniscentrum Sirris start een driejarig onderzoek om composieten te ontwikkelen met een magnesiummatrix die geschikt zijn voor verwerking met thixomoulding. Het project staat onder leiding van de hoogleraar Jacqueline Lecomte-Beckers van de Universiteit van Luik. Ook de Université Catholique de Louvain werkt mee. Munitiemaker Mecar sponsort het onderzoek.

Sirris wil voorgevormde delen van koolstof- of metaalvezels onder hoge druk impregneren met halfvast magnesium, een proces dat bekend staat als thixomoulding. De deelnemers aan het project overwegen ook andere verwerkingsmethoden, zoals het vullen van het magnesium met koolstofnanobuisjes.

Het composietmateriaal van koolstof en magnesium is lichter dan aluminium, heeft betere mechanische eigenschappen dan magnesium en is relatief goedkoop. Deze combinatie van eigenschappen is moeilijk te realiseren met monolithische materialen zoals koolstof of magnesium. Ook spuitgietbare aluminiumlegeringen en koolstof-koolstofcomposieten schieten meestal tekort.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.