Sirris integreert AM in demonstrator van productielijn

Alexander Pil
15 november 2017

Met zijn AM Integrated Factory toont Sirris dat additive manufacturing (AM) klaar is voor de productievloer. Dinsdag vond de officiële lancering plaats. De pilootlijn die verschillende technologieën combineert – een investering van 2,5 miljoen euro – is een primeur voor België en ver daarbuiten, aldus Sirris.

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker: terwijl AM-systemen voor polymeren veelal worden ingeschakeld voor de productie van prototypes, schuiven de tegenhangers voor metaal in de richting van effectieve manufacturing en worden ze nu al ingezet voor delen van de productie. Hiermee komt de productie van 3d-geprinte metalen onderdelen op een industrieel niveau in zicht, in kwaliteit en hoeveelheid. Om grotere aantallen AM-onderdelen te kunnen maken op een geautomatiseerde, flexibele, gemonitorde en geconnecteerde manier, moeten de kennis en technologie verder worden ontwikkeld. Zo zal AM kunnen worden geïntegreerd in de productiesystemen van bedrijven, zowel in bestaande als systemen in ontwikkeling.

Voor de hindernissen waarmee de integratie en industrialisatie van AM vandaag nog mee te kampen hebben, kan een AM integrated factory zoals die van Sirris een oplossing bieden. Een AM integrated factory is een demonstratie- en onderzoeksinfrastructuur, waarin een pilootopstelling wordt gecreëerd voor de productie van onderdelen op industriële schaal. In plaats van in een lokaal ver weg van de productielijn te worden voorzien, kan AM worden ingebed in de lijn, waardoor we de uitdaging van first-time-right-productie aangaan en deze zo binnen het bereik van meer en ook kleinere bedrijven komt.

Met zijn eigen AM integrated factory brengt Sirris het idee van de fabriek van de toekomst daadwerkelijk naar de werkvloer. Het toont aan dat verschillende doorbraaktechnologieën nu ook kunnen worden geïntegreerd op één productielijn, wat de productie sneller en accurater maakt. De pilootopstelling van een productielijn combineert volgende state-of-the-art technologieën: LBM (laser beam melting), vijfassig hogeprecisiefrezen, laserharden, oppervlaktefunctionaliseren met een femtosecondenlaser en operatorondersteuning door een cobot.