Sirris houdt jaaromzet stabiel

Alexander Pil
21 juni 2016

In 2015 voerde Sirris 216 collectieve onderzoekstrajecten uit en 1972 individuele industriële projecten in opdracht van vijftienhonderd verschillende bedrijven. Dit alles was goed voor een jaaromzet van 24 miljoen euro, zo meldt het jaarverslag van het technologiecentrum. Sirris slaagde er het voorbije jaar in om zijn omzet stabiel te houden en de nodige reserves verder op te bouwen voor nieuwe investeringen in infrastructuur en expertise.

‘De overheidssubsidies voor collectieve onderzoeksprojecten staan tijdelijk onder druk’, licht Sirris-directeur Herman Derache toe. ‘Maar dankzij de individuele dienstverlening aan bedrijven slaagden we erin om onze omzet stabiel te houden. Bovendien konden we de nodige reserves opbouwen voor toekomstige investeringen in technologie en expertise.’

De voorbije vijf jaar trok Sirris in totaal 11 miljoen euro uit om zijn machinepark up-to-date te houden. In 2015 ging dat onder meer naar een reeks nieuwe technologieën in de vestiging in het Liège Science Park. De site in Zwijnaarde kreeg met twee extra gietovens een modernere infrastructuur in samenwerking met het Material Research Cluster Gent.

Verder bereidde het technologiecentrum achter de schermen een aantal innovaties voor 2016 voor, waaronder een nagelnieuwe vestiging op de Ugent-campus in Kortrijk. De deuren zwaaiden begin maart dit jaar open en de site focust op flexibele automatisering van assemblage.

Naast budgettaire beslissingen hakte Sirris in 2015 ook een aantal knopen door op strategisch vlak. ‘Na een periode van exploratie gingen we van start met een volwaardig programma rond data-innovatie’, aldus Derache. ‘En binnen additive manufacturing kwam het licht op groen voor een ambitieus vijfjarenplan. Nu AM aan de vooravond staat van zijn industriële doorbraak willen we de bedrijfszekerheid en nauwkeurigheid van deze technologie verder verhogen via onderzoek en maakbedrijven een optimale begeleiding bieden bij de implementatie ervan binnen hun productieprocessen.’