Sirris en Agoria werken aan de gietproducten van de toekomst

Alexander Pil
30 maart 2015

Sirris opende maandag in Zwijnaarde een fonkelnieuwe pilootgieterij, goed voor een investering van 550 duizend euro. De installatie die is opgezet in samenwerking met Ocas en CRM, is bedoeld voor gieterijen en afnemers om aan te leren first time right gietproducten te bekomen en nieuwe gespecialiseerde gietlegeringen te testen. In België wordt er jaarlijks 140 duizend ton gietwerk per jaar geproduceerd waarvan de helft voor export. Er werken bijna drieduizend mensen in de sector. De wereldwijde vraag naar gietwerk zal in de komende jaren fors toenemen. Sirris en Agoria willen de Belgische gieterijen ondersteunen in hun uitgroei naar gieterijen van de toekomst en internationalisering.

Gieterijen zijn bedrijven die met smeltovens en gietvormen op maat metalen onderdelen produceren. Het kan gaan om kleine onderdelen voor auto’s en bouwproducten, maar evengoed enorme grote onderdelen van windmolens op zee. Ook zijn ze gespecialiseerd in precisiestukken voor de elektronische en medische sector. Zo speelt deze branche als toeleverancier een strategische rol in het economisch weefsel. De gieterijsector in België is goed voor een totale omzet van ruim 420 miljoen euro.

Wereldwijd is er een groeiende behoefte aan gietwerk. Vooral de voertuigindustrie (auto’s en trucks) is afnemer. De stijgende levensstandaard in groeilanden en de strenger wordende regelgeving rond energie-efficiëntie in de truckindustrie zijn hierbij de drijvende kracht. Andere groeimarkten zijn de chemische, de voedingsindustrie en energiesector. Belgische afnemers bestellen ongeveer 150 duizend ton gietwerk per jaar.

Agoria en Sirris verlenen steun aan deze sector en zijn afnemers via allerlei initiatieven. Op technologisch vlak is er nu de investering in twee nieuwe luchtgietovens rond legeringsontwikkeling en procesoptimalisatie. Hybride gietlegeringen, 3D-printtechnologie voor beperkte en complexe series, topologieoptimalisatie en functie-integratie (smart castings) zijn enkele van de thema’s waarrond de experts van Sirris de komende maanden aan de slag gaan.