Sioux trekt stekker uit Mutracx

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

De Sioux Group zet de ontwikkeling van zijn pcb-printers stil. Dat betekent een voorlopig einde voor Mutracx dat sinds het faillissement in 2015 onder de vleugels van het Eindhovense bedrijf opereerde. ‘We bekijken nu of we met de ontwikkelde technologieën zoals de stage en de inkjetprincipes andere scenario’s kunnen bedienen’, aldus Sioux-directielid Arnoud de Geus. ‘Er is een enorme technologiestack ontwikkeld die heel waardevol is voor Sioux.’ De ontwikkelaars in de Mutracx-groep hebben elders in de Sioux-organisatie onderdak gevonden. De twee boegbeelden van het project, ceo Jeroen de Groot en cto Henk Jan Zwiers, zijn vertrokken.

Werkende machine

Mutracx kwam voort uit het Lunaris-project, dat Océ samen met Sioux en andere partners uitvoerde in zijn Inkjet Application Centre op de High Tech Campus. De Lunaris-machine gebruikte inkjettechnologie om de binnenlagen op een pcb te printen. De oplossing moest een honderd procent vervanger van conventionele lithografie worden: het systeem sloot naadloos aan op bestaande processen en bood significante voordelen op het gebied van arbeid, milieu, yield en operationele kosten.

In 2009 bracht Océ de activiteit onder in een zelfstandige onderneming, Mutracx. In die jaren die volgden, haalde de starter – die zijn naam ontleent aan de micrometerspoortjes die het print – in verschillende financieringsrondes bij elkaar veertien miljoen euro op. Mutracx slaagde erin om een eerste werkende machine op te leveren. Bij Whelen Engineering in New Hampshire draaide dat systeem geruime tijd in productie. Waar er vroeger meerdere operators nodig waren om alle machines in dat deel van de pcb-productielijn te laten draaien, kon het Amerikaanse bedrijf het af met eentje.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.