Sioux laat slurf automatisch aansluiten op vliegtuig

Jessica Vermeer
26 september 2019

Schiphol en KLM hebben ’s werelds eerste volautomatische, dubbel uitgevoerde passagiersbrug in gebruik genomen. De ‘slurf’ is binnen een minuut automatisch aan te koppelen aan een vliegtuig, wat de tijd tussen aankomst en vertrek verkort. Verder is de kans op storingen of schade kleiner. Schiphol en KLM zullen de innovatie tot eind 2019 testen, waarna ze een besluit nemen over verdere uitrol op de luchthaven. Het Chinese CIMC-Tianda leverde de brug, Sioux Technologies uit Eindhoven de benodigde expertise op het gebied van elektronica, software en wiskundige algoritmes.

Passagiersbruggen worden nu bestuurd met een joystick. In zestig procent van de gevallen duurt dit langer dan een minuut. Verder is er risico op beschadiging van het vliegtuig, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Foto: Sioux

Het nieuwe systeem bevat een aantal sensoren en twee camera’s, die een 3d-beeld vormen. De software herkent hierin de vliegtuigdeur en beweegt de brug daarnaartoe. Sioux moest een grote dataset opbouwen om alle deuren van verschillende typen vliegtuigen te kunnen herkennen.