Sinterklaas en de Kerstman

Eric Hezemans is director systems development bij NTS.

Leestijd: 3 minuten

Aan mij de eer om de laatste column van 2011 te schrijven. De meeste lezers zullen de kerstborrel al achter de rug hebben en kunnen waarschijnlijk terugkijken op een goed jaar voor hun bedrijf. Het was immers een topjaar in de hightechindustrie, ook al tekenden zich donkere wolken af, vooral het vierde kwartaal. December is de maand van mystiek. Mannen als Sinterklaas, die – zoals we geloven – zou komen uit een warm land als Spanje, en een paar weken later de Kerstman, die dan weer uit het hoge koude noorden komt. Beide heren stralen wijsheid en goedheid uit. Ze zijn omgeven met mystiek waarbij hun werkelijke afkomst publiek geheim is. We hebben als het ware collectief een non-disclosure agreement getekend. Niemand mag het verder vertellen en toch weten we allemaal van elkaar dat we het weten.

Datzelfde gevoel bekruipt me vaak ook bij de alsmaar grotere stapel NDA‘s die me gevraagd wordt te tekenen. Nou weet ik wel dat de bescherming van kennis via traditionele routes van patentering vaak geen haalbare kaart is en tempoversnelling in innovatie een meer praktische oplossingsroute is. Toch is de stroom NDA‘s zo groot dat je als toeleverancier eigenlijk voor niemand meer kunt werken. Ik moest dit jaar, als toeleverancier, zelfs NDA‘s van onze toeleveranciers tekenen. Meestal moesten wij hen, als gevolg van het tekenen van een NDA met onze klanten, er een laten tekenen. Het is een ware fata morgana van kennisbescherming geworden.

Met grote regelmaat teken ik NDA‘s voor verschillende bedrijven die precies hetzelfde aan het ontwikkelen zijn. Als toeleverancier zou je dus voordeel willen halen voor je klanten door zaken te ontdubbelen en de kosten met elkaar delen. De klant realiseert zich vaak niet dat zijn idee eigenlijk helemaal niet uniek is. Maar daar kom je niet achter als je alles tot een geheim verklaard. De toeleverancier die soms het overzicht heeft, mag er niet over praten en hij kan dan niet bewijzen dat hij iets eerder heeft gedaan en dus ervaring heeft.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen