Singulus presenteert Blu-ray- en HD DVD-mastering aan de wereld

René Raaijmakers
Leestijd: 10 minuten

Singulus Mastering introduceerde vorige maand zijn Crystalline-masteringmachine. Daarmee liet de fabrikant een verbluffend staaltje productontwikkeling zien. In anderhalf jaar tijd werd een vrijwel compleet nieuwe machinearchitectuur neergezet. Wat niet van de plank te verkrijgen was, ontwikkelde het bedrijf van scratch. Philips Optical Media & Technology ontwikkelde een thermofysisch laserschrijfproces – voor mastering compleet nieuw. CCM verzorgde de mechatronica voor nanometerprecies schrijven en ontwierp en passant volledig nieuwe regelelektronica. Promexx nam de hogere machinebesturingsniveaus op de schop en schreef de complete software opnieuw in een C#-omgeving.

Een maandje voordat Singulus Mastering zijn nieuwe masteringmachine Crystalline op de Media-Tech Expo in Long Beach introduceert schuift Mechatronica Magazine aan bij directeur Guido Dalessi en technologiebaas Jelm Franse. De CEO en CTO glunderen. Ze hebben de eerste grote hobbel achter de rug. De ontwikkelklus is geklaard en ze weten dat ze de deadline voor introductie in de VS gaan halen. De marketing ligt op schema, verkoopmanagers beschikken over gelikte powerpoints. Kortom, het feest kan binnen.

In ruim anderhalf jaar tijd ontwikkelde Singulus Mastering een compleet nieuwe machine voor derde generatie optische dataopslag. Het hele project kende slechts een uitloop van een maand en nog een paar maanden vanwege een verandering van de specificaties. Al met al een supersnel R&D-traject, maar zo geven Franse en Dalessi ruiterlijk toe, wat de markt betreft is het toch rijkelijk laat. Maar nu staat er ook wat: een machine die zowel masters voor Blu-ray als HD DVD-schijfjes kan maken. En voor dvd, als klanten dat willen. Sony is al op de markt met een machine voor Blu-ray-mastering, maar Sony ondersteunt geen HD DVD- en dvd-mastering met deze machine.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.