Singaporees solar-instituut kiest voor ald-machines Sald

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Solar Energy Research Institute of Singapore (Seris) van de National University of Singapore (NUS) kondigt aan dat het zijn spatial atomic layer deposition-apparatuur zal upgraden. Solaytec en Seris werken al meer dan tien jaar nauw samen op het gebied van siliciumzonnecellen. Nu stelt Seris dat Solaytec zijn bestaande ald-systeem zal upgraden met behulp van de nieuwste technologie van Sald, een Nederlandse technologiestart-up, voor de ontwikkeling van schaalbare perovskiet-silicium tandemzonnecellen. Sald is een spinout van Solaytec.

‘Het upgraden naar de nieuwe sald-apparatuur biedt ons aanzienlijke voordelen’, zegt Shubham Duttagupta, adjunct-directeur van het Next-Generation Industrial Solar Cells & Modules Cluster bij Seris.

Het Eindhovense bedrijf Sald heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld om op industriële schaal nauwkeurige coatings aan te brengen die zo dun kunnen zijn als een enkel atoom. Deze zogenaamde nanocoatings beloven een revolutie teweeg te brengen in tal van industriële productieprocessen, en dus hele takken van industrie. In de zonne-industrie zijn sald-coatings essentieel voor perovskiet-silicium tandemzonnecellen, die een efficiëntie kunnen bereiken die ver boven de theoretische limiet ligt van zonnecellen met alleen silicium, die tegenwoordig de meest gebruikte zonnecellen zijn. Juist op dit nieuwe gebied wil Seris de nieuwe sald-technologie gebruiken. Dankzij het sald-proces kunnen nieuwe zonnecelmaterialen worden gebruikt, waaronder tinoxide en transparante geleidende oxiden, evenals nieuwe passiverings- en tunnelrecombinatielagen. De door Seris ontwikkelde technologieën zullen door middel van licentieovereenkomsten ter beschikking worden gesteld aan industriële producenten van zonnecellen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen