Simulatie versus realiteit

Rob Munnig Schmidt
Leestijd: 3 minuten

Niet zo lang geleden ben ik gevraagd om tijdens een bijeenkomst van de Royal Society in Londen een verhaal te vertellen over de technologie van waferscanners. De Royal Society is het oudste wetenschappelijke instituut in de wereld. Beroemdheden als Newton, Darwin en Van Leeuwenhoek hebben er hun kennis wereldkundig gemaakt.

Tot dusverre organiseerde het gezelschap alleen discussiemeetings met bijbehorende publicaties over exploratieve, echte wetenschap, zowel in de fysica, astronomie, geneeskunde en biologie als in de sociologie, volkenkunde en wat verder de mensheid aan kennis wil opdoen. De technische toepassing van wetenschap werd lange tijd beschouwd als een ietwat minderwaardige bezigheid. Omdat ze dit toch wat onverdiend vonden, besloten ze in een drietal technische discussiebijeenkomsten de verworvenheden van de techniek voor het voetlicht te brengen. Een van de drie meetings ging over ultra-precision engineering, en dan kom je terecht uit bij ASML.

Tijdens de meeting werd ook hier al snel duidelijk dat de Nederlandse precisie-industrie een unieke plaats inneemt in de wereld. Waar deze industrie elders vooral draait om bewerken en meten van oppervlakken met optische kwaliteit en herleidbare metrologie, maken wij extreem snelle productiemachines met een hoge nauwkeurigheid over korte tijd. Met name die snelheid is iets dat ze zich nog steeds niet goed kunnen voorstellen. Wij zelf ook niet altijd trouwens, maar dat terzijde.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen