Simon Stevin-prijzen STW naar operatierobot en spermachip

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Linda van den Bedem van de TU Eindhoven heeft op het STW-jaarcongres de titel Simon Stevin Gezel gewonnen voor haar promotieonderzoek naar een nieuwe type operatierobot. UT-promovendus Loes Segerink won zowel de jury- als de publieksprijs voor de Simon Stevin Leerling met haar werk aan een labchip voor het tellen van zaadcellen in sperma.

Van den Bedem werkte tijdens haar promotieonderzoek aan een technologie-demonstrator voor een operatierobot, die de belangrijkste beperkingen in de huidige generatie operatierobots aanpakt. Op het moment is het Da Vinci-systeem van het Amerikaanse Intuitive Surgical de enige commercieel beschikbare oplossing voor robotgeassisteerde operaties. De chirurg kan hiermee via een console de robot een stukje verderop aansturen. Van den Bedem ontwikkelde de robotkant van het nieuwe Sofie-systeem, de bijbehorende controller is parallel ontwikkeld door promovendus Ron Hendrix.

Het voornaamste aandachtspunt van Sofie (surgeon‘s operating force-feedback interface Eindhoven) is krachtenterugkoppeling, zodat een arts voelt wat er gebeurt. Dat gebeurt bij Da Vinci niet. Daarnaast zijn de Amerikaanse systemen groot en vrij lomp. Bij Sofie is de robot veel compacter waardoor de situatie overzichtelijker is, en wordt gemonteerd aan het bed zodat hij mee kan bewegen met de patiënt. Ook is er rekening gehouden met het personeel dat om de robot heen staat en dat zich nu volledig moet aanpassen aan de grillen van de robot. Vorig jaar ontving de TUE een valorisation grant om de mogelijkheden voor het vermarkten van de technologie te onderzoeken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.