Simon Stevin-nominaties voor geluidmeetrobot en slimme rotorbladen

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers op het gebied van geluidsonderdrukking en windtechnologie behoren tot de drie nominaties voor de Simon Stevin Gezelprijs 2009 van technologiestichting STW. Het gaat om de toptalenten Rick Scholte en Jan-Willem van Wingerden. Derde genomineerde is Raluca Marin-Perianu. Zij doet onderzoek naar draadloze sensornetwerken voor toepassing in gezondheidszorg en sport.

Rick Scholte van de TU Eindhoven richt zich op het in beeld brengen van geluid. Zijn sound-imagingsysteem is een meetrobot met microfoons die het geluidsniveau op honderden punten met een nauwkeurigheid van 1 millimeter meet en berekent. Op deze manier spoort Scholte zeer nauwkeurig een geluidsbron op, waardoor bijvoorbeeld de exacte oorsprong van geluidsoverlast in machines bekend wordt. Hij heeft inmiddels zijn eigen bedrijf Sorama opgericht.

Jan-Willem van Wingerden van de TU Delft slaagde erin de levensduur en werking van nieuwe generatie windturbines te verbeteren door een slim rotorblad te ontwerpen. Hiervoor gebruikt hij slimme materialen zoals piëzo-elementen. Een actieve regelaar stuurt de elementen aan. Die regelaar bepaalt de relatie tussen gemeten belastingen op het rotorblad en de stand van aerodynamische kleppen die de belasting moeten beperken. Voor de instelling van de regelaar ontwikkelde Van Wingerden een nauwkeurig wiskundig model dat de aerodynamica en de structurele dynamica van de rotor beschrijft. Door een prototype van een slim rotorblad te ontwikkelen en te testen, heeft hij de industriële partners in het project weten te overtuigen van de kwaliteit van het onderzoek. Van Wingerden is inmiddels erkend als internationale expert op het gebied van windturbineregelingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.