Sigmatek vergroot functionaliteit Lasal-pakket

Alexander Pil
16 januari 2013

Het objectgeoriënteerde engineeringspakket Lasal van Sigmatek is uitgebreid met nieuwe functies die de efficiëntie bij het implementeren van machine-applicaties nog meer vergroten, zegt distributeur Sigmacontrol. Met de Lasal Class Variant Editor kunnen projectvarianten duidelijker worden gemanaged en met een enkele muisklik worden geactiveerd of gedeactiveerd. Hiermee worden bijvoorbeeld de connecties, initialisatiewaarden en de I/O-lay-out eenvoudiger gewijzigd. Omdat iedere variant een onafhankelijk bestand is, wordt de compileerstap overgeslagen. Inladen in de besturing is de enige voorwaarde.

De initiële start-up en diagnose van aandrijf-componenten vermindert Sigmatek met de Motion Diagnostic View. Assen kunnen worden geparametriseerd en gestart. Daarnaast is het versturen van commando‘s en troubleshouting vereenvoudigd. De grafische weergave biedt extra comfort en duidelijkheid, vindt de fabrikant.

Met de Modeless Version van de Lasal Screen Editor zijn dialogen onnodig: de Editor wordt bediend met behulp van tree- en property-browsers zoals in Lasal Class.

De Lasal Safety Designer biedt ook een nieuwe functie: de Safety-data van twee onafhankelijke Safety-projecten kunnen worden uitgewisseld. Een voorbeeld: een spuitgietmachine en een handlingrobot, beide met hun eigen Sigmatek-standaard en Safety-besturing worden gekoppeld en kunnen Safety-relevante data uitwisselen via een Varan Coupler Module. In dit voorbeeld kan de spuitgietmachine het noodstopsignaal van de robot lezen.