Siemens-software waakt over Ethernet

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Siemens Industry Automation heeft zijn Sinema-softwaretools (Simatic Network Manager) voor planning, simulatie en configuratie van industriële communicatienetwerken uitgebreid met netwerkmanagementsoftware. Deze Sinema Server-programmatuur kan Ethernet-netwerken zoals industrieel Ethernet of Profinet diagnosticeren en visualiseren. Netwerkactiviteiten worden doorlopend in een logboek vastgelegd. Daarnaast kunnen gebruikers met de software snel reageren op storingen of kritische situaties.

Sinema Server bewaakt op het netwerk aangesloten automatiserings- en netwerkcomponenten, zoals industriële Ethernet-switches en industriële WLan-toegangspunten. De componenten en hun netwerkparameters worden automatisch gedetecteerd via Auto Discovery. Vervolgens genereert de software hieruit de netwerktopologie en statistieken. Deze worden vervolgens grafisch op webpagina‘s weergegeven en kunnen door de gebruiker indien nodig worden uitgebreid met diagnosebeelden. Die gebruiker heeft vanaf elke willekeurige computer in het netwerk toegang tot deze webpagina‘s. Bescherming gaat via HTTPS en optionele wachtwoordauthenticatie. Meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd informatie oproepen, onafhankelijk van hun plaats in het netwerk.

In bedrijf vraagt Sinema Server cyclisch gegevens van de Ethernet-deelnemers op en meldt het alarmen uit het netwerk. Wijzigingen in het netwerk, storingen of de beschikbaarheid worden in een logboek vastgelegd en in een database gearchiveerd. Deze informatie kan de gebruiker aanwenden voor netwerkdocumentatie en -analyse. Hiervoor zijn rapportagefuncties beschikbaar met individueel instelbare frequenties. De software voorziet tevens in een e-mailclient en een OPC-server voor het doorsturen van netwerkgegevens en -alarmen aan andere systemen. Sinema Server is eenvoudig te integreren in HMI‘s (Human-Machine Interfaces) en visualiseringssystemen zoals Simatic WinCC. Zo kan de operator van een automatiseringsinstallatie ook de communicatie bewaken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen