Siemens ontwikkelt slimme rollator

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De wereldwijde researchafdeling van Siemens ontwikkelt een hightech rollator die mensen met verminderde cognitieve functies veilig door openbare gebouwen kan leiden. Luchthavens en winkelcentra kunnen een problematische omgeving zijn voor ouderen, omdat in de drukke gebouwen obstakels of borden moeilijk te zien zijn, wat kan leiden tot ongelukken. Siemens ontwerpt het nieuwe systeem ook voor gebruik in industriƫle omgevingen.

De ontwikkeling van de slimme rollator is onderdeel van het door de EU gesubsidieerde Dali-project. Het hart van de rollator (C-Walker) wordt gevormd door een soort ā€˜menselijkā€™ navigatiesysteem. De rollator is uitgerust met diverse beeldsensoren, waaronder de Kinect-sensor, die Microsoft heeft ontwikkeld voor de Xbox. Deze sensor stelt het mobiele systeem in staat om zijn ruimtelijke omgeving realtime in de gaten te houden. Geholpen door al die ogen weet de C-Walker altijd waar hij is, maar ook waar obstakels zich bevinden, in welke richting mensen zich bewegen en zelfs wat er op waarschuwings- en informatieborden staat. Hierdoor kan het apparaat gebruikers via geluidssignalen of een trilling helpen om zich te oriĆ«nteren in onoverzichtelijke omgevingen en ze via optimale routes naar hun bestemming leiden.

Siemens wil deze technologie ook in industriĆ«le omgevingen inzetten. Omdat geautomatiseerde productielijnen vaak onoverzichtelijk zijn, is er een grotere kans op botsingen tussen mensen en machines. Door het nieuwe systeem in draagbare panel-pcā€™s te integreren, kunnen mensen veiliger en comfortabeler met machines werken. Zo zouden de apparaten productiepersoneel kunnen waarschuwen bij het betreden van gevarenzones en onderhoudstechnici de beste route door een fabriek kunnen tonen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.