Siemens koopt Helmondse automotive-testspecialist Tass

Nieke Roos
31 augustus 2017

Tass International komt in handen van Siemens. Het bedrijf uit Helmond levert simulatiesoftware, engineering- en testservices aan de wereldwijde auto-industrie, met een focus op autonoom rijden, geavanceerde rij-ondersteuning (adas), geïntegreerde veiligheid en bandmodellering. De circa tweehonderd medewerkers zijn goed voor een jaaromzet van 27 miljoen euro. Siemens brengt Tass onder in zijn PLM Software-businessunit. Een overnamesom hebben de partijen niet bekendgemaakt.

Met de Prescan-software uit Helmond kunnen autofabrikanten, toeleveranciers en overheidsinstellingen complexe verkeersscenario’s simuleren en autonome rij- en adas-systemen virtueel valideren. Tass’ Madymo-product maakt het mogelijk om de veiligheid van inzittenden te modelleren, onder meer door simulatie van de impact die een botsing heeft op een menselijk lichaam. De Delft-Tyre-oplossing biedt zeer precieze bandmodellen voor voertuigdynamica- en rijsimulaties. Siemens combineert deze softwareproducten met zijn Simcenter-simulatieportfolio en het eda-pakket van het onlangs overgenomen Mentor Graphics.

De komst van connected en autonome auto’s stelt nieuwe eisen aan de virtuele en fysieke validatie en verificatie van voertuigen. Als onderdeel van Siemens kan zijn bedrijf daar beter op inspelen en de ontwikkeling van de benodigde veiligheidskritieke toepassingen versnellen, aldus Tass-ceo Jan van den Oetelaar. ‘Samen gaan we bouwen aan een geïntegreerde toolketen voor de validatie en verificatie van complexe automotivefuncties, waar zowel de industrie als overheden wereldwijd wat aan hebben.’