Siemens en Qualcomm bouwen testnetwerk voor industrieel 5g

Alexander Pil
4 december 2019

Siemens en Qualcomm Technologies hebben naar eigen zeggen het eerste standalone 5g-netwerk opgezet in een industriële setting, gebruikmakend van de 3,7-3,8 GHz-band. Het gezamenlijke proof-of-concept wordt gebouwd op het Siemens Automotive Test Center in het Duitse Neurenberg. Qualcomm is verantwoordelijk voor het 5g-testnetwerk en de industriële 5g-testdevices, Siemens levert zijn industriële systemen zoals agv’s. Met de setup gaan de partners technologieën testen, problemen oplossen en op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor toekomstige draadloze toepassingen in de industrie.

Foto: Siemens

‘5G opent de deur naar een overall draadloos netwerk voor productie, onderhoud en logistiek’, stelt Eckard Eberle, directeur van Siemens Process Automation. ‘Hoge datasnelheden, uiterst betrouwbare transmissie en extreem lage latency’s zorgen voor een significante verbetering in efficiëntie en flexibiliteit voor de industrie. Samen met Qualcomm ontwikkelen we de draadloze netwerken voor de fabrieken van de toekomst.’

In het onderzoeksproject zal worden gekeken naar op dit moment beschikbare industriële technologieën zoals OPC UA en Profinet. In Duitsland kunnen lokale 5g-netwerken gebruikmaken van de 3,7-3,8 GHz-band, die speciaal is gereserveerd voor industriële toepassingen. Siemens en Qualcomm kunnen daardoor hun eigen netwerk inrichten, wat zorgt voor hoge betrouwbaarheid, lage latency en de mogelijkheid om het netwerk aan te passen aan veranderende wensen, zonder dat de data buiten de grenzen van het testcentrum komen.