Siemens en Mathworks samen in simulatie en modelgebaseerd ontwerp

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Mathworks heeft de relatie met Siemens Automation Systems uitgebreid zodat hun gezamenlijke klanten gemakkelijker complexe besturingsalgoritmes kunnen ontwikkelen en implementeren met behulp van modelgebaseerd ontwerpen. Regeltechnici kunnen nu vanuit Simulink code genereren voor de Siemens Simatic S7 modulaire plc-controllers en Simatic Winac RTX-softwarecontrollers. Hierdoor kunnen nieuwe concepten eerst worden gesimuleerd en getest vóór validatie op deze plc-hardware. Ter ondersteuning van deze integratie neemt Siemens deel aan het Mathworks Connections Program.

Modelgebaseerd ontwerpen maakt de verificatie van essentiële en complexe besturingsfuncties mogelijk met behulp van simulatie. Fouten worden ermee in een vroeg stadium opgespoord en kunnen worden gecorrigeerd voordat de besturingsalgoritmes worden geïmplementeerd op de hardware van machines. Hierdoor neemt de ontwikkeltijd af en verloopt de ingebruikname efficiënter; dat bespaart kosten. Mathworks Simulink PLC Coder genereert IEC61131-3-conforme SCL (Structured Control Language)-code voor het Step 7 V5.5-engineeringsysteem voor de Simatic S7-300 en S7-400 en voor Step 7 via het Tia Portal voor de nieuwste generatie van Simatic, de S7-1200- en S7-1500-controllers.

Voor rekenintensieve regelalgoritmes genereert de Embedded Coder van Mathworks Ansi/Iso C-code die kan worden geïmplementeerd op Winac RTX met Siemens Winac Target, een gratis add-on van Siemens voor Simulink. Winac Target genereert automatisch alle benodigde bestanden en programmamodules om het Simulink-algoritme op Winac RTX te krijgen, waardoor het ook zonder uitgebreide kennis van Simulink mogelijk wordt om Simulink-modellen te implementeren op Siemens-controllers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.