Sick-sensor ziet transparante objecten ook zonder reflector

Alexander Pil
9 september 2014

Voor de detectie van transparante objecten was voor een goede werking tot nu toe altijd een reflector nodig. In de hedendaagse, compacte machinebouw is het inbouwen daarvan steeds vaker een uitdaging. Met de Transpatect heeft Sick een sensor op de markt gebracht die geen reflector nodig heeft, maar toe kan met een stabiele en matte achtergrond – bijvoorbeeld een machineonderdeel.

Met de Transpatect gaat geen tijd meer verloren aan het uitrichten van een sensor op een reflector. De vervangingsinvesteringen voor kapotte reflectoren vervallen al helemaal. Dat laatste is vooral een plus voor de drank- en voedingsindustrie: door de krachtige straal van de reinigingsapparatuuur en het gebruik van chemische reinigingsmiddelen willen reflectoren nog wel eens sneuvelen.

De Transpatect-sensor zelf kan goed tegen lichte vervuiling. CTA-technologie (continuous threshold adaptation) zorgt er namelijk voor dat de gevoeligheid bij wijziging van de optische condities (door bijvoorbeeld vuil of stof) automatisch wordt aangepast. Zo blijft de detectie betrouwbaar en hoeven productieprocessen niet onnodig te worden stilgelegd.