Shell-robot monitort olieveld

Alexander Pil, Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Om zijn olievelden te monitoren, riep Shell de hulp in van Improvia. Het Bredase ingenieursbureau hielp mee in het ontwerpen van een zeer robuuste robot die zonder problemen in een mogelijk explosiegevaarlijke omgeving een kijkje kan nemen als er een alarmbel afgaat.

Shell is partner in de North Caspian Operating Company (NCOC), een consortium verantwoordelijk voor de oliewinning in het Kashagan-veld in het noordelijke deel van de Kaspische Zee. Het is een zeer groot olieveld waarbij de olie ook zwavelhoudend gas (H2S) bevat. Bovendien komt de olie onder hoge druk uit de grond. Door die uitdagende omstandigheden werkt de NCOC met onbemande bronnen die op afstand worden gecontroleerd.

De eilanden met de boorputten worden zo weinig mogelijk bezocht door NCOC-medewerkers. Waarom sturen we er überhaupt nog mensen naartoe, vroeg Shell zich af. In 2009 startte de Nederlands-Britse energiemaatschappij een project om een robot te ontwikkelen die op de eilanden kan blijven wonen en menselijke bezoekjes minder nodig maakt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.