Seriële industriële 2,4 GHz- en 900 MHz-radio’s met frequency hopping

Pieter Edelman
19 februari 2009

Prosoft Technology ontwikkelt nieuwe seriële industriële radio‘s met frequency hopping op 2,4 GHz en 900 MHz. De RLX-IFHS-radio‘s zijn geschikt voor seriële industriële automatiseringsnetwerken in zware omgevingen. Ze zijn ontworpen voor seriële links zoals Ascii, DF1, IEC 60870-5-101 en Modbus. De systemen maken automatische besturing en supervisie en monitoring van toepassingen mogelijk over lange afstanden. Ze bieden gegevensoverdracht met snelheden tussen 19,2 en 230 kbit per seconde.

Deze nieuwe generatie industriële radio‘s heeft een hogere detectiegevoeligheid, wat resulteert in een betere werking in omgevingen met veel interferentie en grotere afstanden tussen de radio‘s, tot 24 kilometer voor de 2,4 GHz-versie of 48 kilometer op 900 MHz. De 2,4 GHz-modellen werken binnen de internationale ongelicenseerde frequentieband en voldoen aan Europese wetgevingen. Nieuwe ingangsfilters en een nieuw signaalverwerkend algoritme zorgen ervoor dat de RLX-IFHS-radio‘s gegevens uit een zeer laag signaalniveau van 116 dBm kunnen halen.

De RLX-IFHS-serie is te integreren in point-to-point- of multipoint-architecturen. Elke radio kan fungeren als zender, ontvanger of repeater. De frequency hopping-technologie levert een verbeterde beveiliging aan het draadloze netwerk en is vrijwel immuun voor interferentie. De grote bereiken zijn te halen door het gebruik in een point-to-point-configuratie met richtantennes.

Alle RLX-IFHS-radio‘s bieden 128 bit AES-encryptie, regelbaar transmissievermogen van 10 tot 100 mW voor de 2,4 GHz-versie en tot 1 W voor de 900 MHz-uitvoering, selectie van transmissiekanaal, programmeerbare snelheden voor gegevensoverdracht en een Klasse I Divisie 2 geharde industriële behuizing. De eenvoudig te gebruiken Controlscape-software van Prosoft monitort variabelen zoals signaalsterktes, verzonden gegevens en het aantal netwerkaansluitingen. De diagnostiek is gratis.