Sensorhuid maakt samenwerken met robotarm veiliger

Alexander Pil
18 april 2017

TU Delft heeft samen met andere partijen een prototype van een robotarm ontwikkeld die volledig is bedekt met sensoren. Daardoor zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving in principe automatisch te voorkomen. De robotarm is een van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day.

Een belangrijk aspect bij Factory in a Day is de veiligheid voor mensen bij het samenwerken van robots (zowel robotarmen als mobiele robots). Een mogelijke manier om botsingen van robots met mensen in de werkomgeving te voorkomen, is het plaatsen van sensoren op de robot die de afstand tot objecten waarnemen. Daartoe heeft de Technische Universiteit München een ‘huid’ van sensoren ontwikkeld. Hierdoor kan de robot met een intelligente aansturing zelf contact en botsingen met mensen vermijden.

‘Er zijn al wel methodes om de veiligheid rond bewegende robots te vergroten, maar nog niet op deze slimme en efficiënte manier’, zegt onderzoeker Carlos Hernandez Corbato van de TU Delft. ‘De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.’ TU Delft heeft zich vooral gericht op de opensource software voor deze robotarm en op de integratie van alle systemen. ‘Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.’