Semiotic sluit deal met onderhoudsspecialist Facta

19 juni 2018

Facta Aandrijftechniek wil de kunstmatige intelligentie van Semiotic Labs gebruiken om voorspellend-onderhoudsdiensten aan te gaan bieden op elektromotoren en rotating equipment in onder meer de petrochemische, staal- en voedselindustrie. Doordat de machine learning-technologieën al van te voren aangeven wanneer een motor zal falen, kan een servicespecialist op tijd actie ondernemen. Op den duur wil Facta zijn klanten een beschikbaarheidsgarantie gaan bieden.

De sensor van Semiotic Labs kan in een standaard schakelkast worden gemonteerd.

Semiotic Labs werd in 2015 opgericht met een heel breed idee om machine learning in te zetten voor voorspellend onderhoud. Na een aantal proefprojecten begon het bedrijf zich te focussen op een veelbelovende techniek: het voorspellen van motorstoringen aan de hand van patronen in het stroomverbruik. Die oplossing is eenvoudig toe te voegen aan bestaande installaties door het installeren van een stroomsensor in de schakelkast.

De afgelopen jaren hebben Facta en Semiotic het systeem getraind op een proefopstelling met vier pompen bij een watertank van vijftigduizend liter. Daardoor kan het ai-systeem nu onder meer cavitatie, lagerschade, onbalans en elektrische schade al van te voren zien aankomen.