Semiconmodule-specialist Lieb in handen van Active Capital Company

René Raaijmakers
7 december 2022

Private equity-speler Active Capital neemt alle aandelen over van het Duitse Lieb, een voormalig familiebedrijf dat actief is in precisietransport en -positioneren, met name voor halfgeleidermachines. Lieb is ook actief in automatiseringsoplossingen voor markten als automotive, geneesmiddelen en cosmetica, elektrotechniek en kunststoffen.

De afgelopen jaren focuste het bedrijf vooral op de markt voor semicon equipment. Afgelopen Semicon Europe 2022 demonstreerde Lieb verschillende oplossingen, zoals waferhandlers, load ports en pre-aligners. In München liet het bedrijf ook een equipment front-end module (EFEM) zien, een subsysteem dat silicium plakken met hoge snelheid en precisie heen en weer schuift tussen ultraschone opslag- en transportdozen en verwerkings-, meet- en testsystemen. Lieb ontwikkelt en assembleert ook volledig geïntegreerde systemen en machines.

‘In de machinemarkt voor semicon opereert Lieb als een organisatie die projecten uitvoert voor oem’s’, zegt Johannes Sensmeyer, die als investment associate bij Active Capital meerdere dagen in de week betrokken is bij Lieb. ‘Het bedrijf ontwikkelt ook modules om instrumenten boven wafers te positioneren’, geeft Sensmeyer als voorbeeld.

Active Capital Company (ACC) is een private equity investeerder die zich richt op kleine en middelgrote ondernemingen in Nederland en Duitsland. Het richt zich op bedrijven met een omzet tussen de 10 en 100 miljoen euro. Eerder investeerde ACC ook in Photonfirst. Het in Amsterdam gevestigde ACC startte zijn Duitse activiteiten in 2019 met de investering in led-specialist Schahlled.

Sensmeyer, die in München is gevestigd, zegt dat Active Capital vooral op zoek is naar bedrijven met groeipotentie. Deze worden door ACC actief begeleid, zoals hij dat op dit moment ook doet bij Lieb in het Beierse Rödental. Hij constateert dat de halfgeleidermarkt interessanter is geworden voor investeerders, maar zegt dat Active Capital daar niet speciaal op focust. ‘Het gaat ons om bedrijven waar we potentieel in zien en die we kunnen helpen groeien’, aldus Sensmeyer.

Familiebedrijf Lieb werd in 1955 opgericht door Werner Lieb. Na zijn overlijden in 1982 werd het bedrijf tot 2006 voortgezet door zijn zoon Dieter. Het jaar daarop droeg hij de leiding over aan zijn zonen Steffen en Michael. Beide broers blijven na de overname werkzaam als algemeen directeur.