Semi ziet forse dalingen chipmachinemarkt in 2008 en 2009

René Raaijmakers
2 december 2008

De markt voor chipmachines daalt dit jaar met 28 procent. Alsof dat nog niet genoeg is krijgen leveranciers van halfgeleidermachines volgend jaar nogmaals een forse daling van 21 procent voor hun kiezen. Semi, de organisatie voor chipmachinefabrikanten, bracht deze trieste cijfers op Semicon Japan naar buiten.

Analisten van Semi verwachten dat de apparatenmarkt pas in 2010 weer aantrekt, met 31 procent. Semi-topman Stanley Myers onderstreepte echter dat we niet te veel waarde moeten hechten aan de cijfers. Semi baseert zijn verwachtingen op eerdere recessies in de halfgeleidermarkt, want onder de huidige economische omstandigheden valt er op de IC-productiemarkt op de korte en middellange termijn geen pijl te trekken.

Semi zegt dat fabrikanten in 2008 naar verwachting voor 30,9 miljard dollar aan chipmachines zullen omzetten, tegen 42,8 miljard dollar in 2007. Daarvan is het segment voor waferprocesapparatuur het grootste. Deze markt, waarop fabrikanten als Applied Materials, ASMI, KLA en Lam actief zijn, zakt dit jaar met 28 procent naar een niveau van 23 miljard dollar.

Analisten van Semi verwachten verder dat de markt voor verpakkings- en assemblagemachines dit jaar met 24 procent daalt naar 2,16 miljard dollar. De testapparatenmarkt zakt 27 procent, naar een omzet van 3,69 miljard dollar.

VLSI Research publiceerde vorige maand al een herziening op zijn verwachtingen. Dit marktonderzoekbureau voorspelde een totale daling van 24 procent naar 43,3 miljard dollar in 2008 en 25 procent daling in 2009, naar 32,6 miljard dollar. VLSI‘s cijfers verschillen met die van Semi omdat beide organisaties andere eindmarkten tot hun onderzoeksgebied rekenen.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.