Semi verhoogt voorspelling fabapparatuuruitgaven voor 2021

Paul van Gerven
12 juni 2020

Volgend jaar zullen chipfabrikanten hun investeringen in fabapparatuur verhogen tot een record van 67,7 miljard dollar. Dat is een stijging van 24 procent op jaarbasis, schrijft Semi in een update van zijn World Fab Forecast-rapport over het tweede kwartaal. In februari voorspelde de branchevereniging een stijging tot 65,7 miljard dollar. In 2020 moet de markt opnieuw rekening houden met een daling. Na de dip van 8 procent in 2019 volgt er dit jaar een daling met 4 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de wereldwijde uitgaven voor fabapparatuur met 15 procent in vergelijking met Q4’19. Dat was minder erg dan de verwachting van -26 procent die Semi in februari uitsprak, toen de effecten van de coronapandemie niet erg merkbaar waren. In maart leken sommige bedrijven een veilige buffer op te bouwen als tegenmaatregel tegen het zich uitbreidende virus.

Naarmate het virus zich verspreidde, steeg de vraag naar it- en elektronische producten zoals notebooks, gameconsoles en toepassingen in de gezondheidszorg. Verwacht wordt dat het hamstergedrag ook in het tweede kwartaal zichtbaar zal zijn, gevoed door angst voor beperkingen – gepland voor eind juni – op halfgeleiderapparatuur die aan China wordt verkocht. Het Semi-rapport voorspelt stijgende investeringen in de tweede helft van 2020, maar niet genoeg om een krimp van 4 procent voor het hele jaar te voorkomen.