Seaqualize krijgt investering voor deiningscompensatietool

Alexander Pil
12 april 2021

Seaqualize heeft een investering van 350 duizend euro ontvangen van Uniiq en de Rabobank. Het bedrijf uit Utrecht ontwikkelt de Delta600p, een zogenaamde active heave compensation-tool, waarmee beweging van last kan worden uitgedempt, als deze in de haak van een deinend schip hangt. Hierdoor zijn installateurs van windturbines op zee minder beperkt door weersomstandigheden en wordt de operatie in zijn geheel veiliger. Met de investering kan het bedrijf de tool gereed te maken voor de eerste praktijktests. Seaqualize bouwt daarmee werelds eerste actieve deiningscompensator voor 600 mT die flexibel in een kraan haak te hangen is.

Foto: Seaqualize

Om windenergie rendabel te maken, wordt continu gestreefd om het vermogen van een windturbine te vergroten. Was een windturbine in 1990 nog zo’n vijftig meter hoog en leverde deze 0,5 MW, in 2020 meet een windturbine gemiddeld 175 meter en levert hij circa 10 MW. Voor windmolens van deze omvang is het logisch om uit te wijken van land naar zee voor de aanleg van windparken. Dat gebeurt tegenwoordig dan ook steeds vaker en steeds verder van de kust, in steeds dieper water. Dit brengt uitdagingen met zich mee want grote en zware windturbineonderdelen moeten in weer en wind geïnstalleerd worden. De deining (op- en neergaan) van het schip is daarbij een belangrijke beperkende factor voor het aantal dagen dat kan worden geïnstalleerd. Daarnaast heeft dit ook invloed op de veiligheid van de installatie in zijn geheel, waar nog veel mensen ter plekke handelingen moeten verrichten. Momenteel wordt veelal geïnstalleerd vanaf een zogenoemde ‘jack-up’, een speciaal schip dat zichzelf door uitschuifbare ‘poten’ boven zeeniveau kan stabiliseren. Aan deze jack-ups zitten wel beperkingen want ze kunnen alleen stabiel worden gemaakt in bepaalde bodems en tot een maximum waterdiepte. De plekken waar je dan terecht kunt, zijn niet toereikend voor alle duurzame energie-ambities. Daarom kijkt de markt naar manieren om ook drijvende schepen in te kunnen zetten voor dit werk.

Seaqualize ontwikkelt de Delta600, een innovatieve tool die aan de haak van de kraan wordt geplaatst. Door aangepaste veertechniek op een slimme manier in te zetten, is de tool in staat beweging te neutraliseren, met minimaal gebruik van energie. Zo kan een delicate last vanaf een drijvend schip heel voorzichtig en gecontroleerd op bijvoorbeeld een platform worden neergezet, of worden opgepakt vanaf een bevoorradingsschip.

Die controle over de last kan ervoor zorgen dat het aantal dagen waarop kan worden geïnstalleerd met 20 tot soms wel 50 procent toeneemt. Dat levert tijdswinst op bij het aanleggen van een windpark en daarmee ook een kostenbesparing voor de uitvoerder en andere partijen in de keten. Daarbij is deze aanvullende controle over de last een belangrijke stap in het toewerken naar het veilig drijvend installeren van windturbines.