Schunk-grijper zuigt zachtjes aan zonnecellen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Op de Automatica-beurs in München heeft Schunk de SZG-module gepresenteerd voor meer efficiëntie in de zonne-industrie. De SZG grijpt wafers en afgeronde cellen in de maten 156 bij 156 of 125 bij 125 mm snel en betrouwbaar. Een transportcyclus van 550 mm inclusief inspectie door een camerasysteem en terugweg doet de module in minder dan een seconde.

De SZG is gebaseerd op het principe van Bernoulli. Door een onderdruk op het grijpvlak worden de kristallijnen siliciumwafers tot een dikte van 110 micrometer nog steeds met een hoge houdkracht vastgepakt. De speciale demper aan de onderkant van de grijper, met een polyurethaan coating en een groot draagvlak, zorgt voor een stressvrije en veilige grip. Ook de optredende dwarskrachten worden op betrouwbare wijze geregistreerd. Geïntegreerde microkleppen verkorten de weg van de samengeperste lucht, waardoor de SZG een uiterst snelle responstijd heeft. De combinatie van deze functies maakt de hoge kloksnelheid van de grijper mogelijk.

Vergeleken met conventionele zuig- of kantgrijpers wordt de wafer in de oplossing van Schunk veel zachter geklemd. De cel wordt al op een afstand van ongeveer 7 mm op een groot vlak geregistreerd. Daarbij verwijdert de luchtstroom automatisch mogelijke stofdeeltjes op de wafer. De module is geschikt voor alle robots en portalsystemen in de productie van zonnecellen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen