Schuddelen en snotteren in de Nederlandse PV-keuken

John Blankendaal is programmamanager High-Tech Systems bij de Bom.

Leestijd: 3 minuten

Ando Kuypers van TNO verwoordde het onlangs tijdens een workshop van Mikrocentrum zeer treffend. Hij vergeleek dunnefilmtechnologie met de opkomst van de Hollandse keuken. De beroemde Spaanse chefkok Martín Berasategui (dertien restaurants met een Michelin-ster) zei hierover: ’De Nederlandse gastronomie is vers, spannend en elegant. Het is een open gastronomie. De koks hebben geen geheimen voor elkaar. Door die kruisbestuiving gaat de kwaliteit omhoog. De tafel wordt wat dat betreft steeds belangrijker. Daar wordt aan gepraat, daar delen mensen hun geheimen.‘ Onze sterkok Jonnie Boer van De Librije: ’Vroeger was dat allemaal moeilijker. Dan wilden koks niets tegen elkaar vertellen. De huidige generatie doet dat wel.‘

Dat deze metafoor in toenemende mate opgaat voor de Nederlandse PV-sector valt gelukkig te prijzen. In mijn eerste column voor Mechatronica Magazine noemde ik dit met mooie woorden innovatieve cohesie en cumulatieve R&D. Met het eerste bedoel ik de samenhang tussen partijen die wordt gedreven door technologie en marktwerking: u en ik kunnen samen iets maken dat we kunnen verkopen. Het tweede wil zeggen dat als we alle PV-gerelateerde R&D optellen, we beschikken over een gigantisch concurrerend kennispotentieel.

De PV-koks in Nederland komen ook tot het inzicht van hun culinaire broeders. Voor het ontwikkelen van recepten om tot goed functionerende cellen te komen, is kennis nodig van materialen (ingrediënten) en processtappen (bereidingswijzen). Daarbij gaat het ook om de geheime finesses, verhullend aangeduid met termen als ’schuddelen‘ en ’snotteren‘ voor het maken van de beste dunne laag. Materiaalkeuze en de keuze van productiemethode zijn van belang voor het te behalen rendement. Het maakt groot verschil of je cellen vervaardigt uit cadmium, indium, gallium of silicium; tegelijkertijd zijn er veel technische overeenkomsten in de verschillende productiewijzen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen