Schott Solar in zee met Imec

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Imec heeft een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met Schott Solar. De Duitse zonnecelproducent neemt deel aan het Leuvense R&D-programma voor fotovoltaĆÆsche systemen. Dat beoogt geavanceerde procestechnologieĆ«n te ontwikkelen voor de snelgroeiende markt van zonnecellen die het siliciumgebruik per watt halveren en de celefficiĆ«ntie opkrikken naar 20 procent. Binnen het programma delen apparaatbouwers, materiaalleveranciers en zonnecelfabrikanten intellectueel eigendom, kosten, risicoā€˜s en talent.

Imecs industriĆ«le affiliatieprogramma (IIAP) voor fotovoltaĆÆsche systemen doet onderzoek op twee gebieden: wafergebaseerde zonnecellen van bulksilicium en epitaxiale cellen. De eerste activiteit moet leiden tot generieke procestechnologie die de dikte van de actieve siliciumlaag reduceert van 150 naar 40 micrometer. Om een efficiĆ«ntie van 20 procent te halen, brengen de partners achter op dunne wafers diĆ«lektrische stacks en geĆÆnterdigiteerde contacten aan met een Perl-achtig concept (passivated emitter and rear local back surface field) in een industriĆ«le procesflow. Ook kijken ze naar celmodule-integratie.

In het tweede subprogramma doen de partners onderzoek aan zonnecellen van epitaxiaal dunnefilmsilicium (< 20 Āµm) op een silicium drager. Deze technologie vormt een tussenstap van bulksilicium naar dunne films. De werkwijze is in grote lijnen gelijk aan het bulkproces en uitbreiding met het epi-proces vereist slechts een beperkte investering in de apparatuur. Om het licht beter in het actieve deel van de cel te houden, ontwikkelen de partners ook een begraven poreuze silicium reflector.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.