Schoonmaakbedrijf ontwikkelt poetsrobot voor windmolens

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Als een windmolen olie lekt, gaat er een hoogwerker heen en wordt de mast handmatig gereinigd. Dat is omslachtig en duur. Schoonmaakbedrijf Vlietstra uit Franeker sleutelde een paar jaar aan een robot die dat goedkoper kan. Gestaag klimt het robotvoertuig langs de molenmast naar boven. Vier rupsbanden volgeplakt met magneten geven het ding kleefkracht. Op de snuit zijn twee borstels gemonteerd die, met hulp van een sopje, oliespetters en -druipers wegboenen. Honderd meter omhoog, metertje naar rechts, honderd meter omlaag, enzovoort.

Nooit eerder had het negentig jaar oude Vlietstra zich gewaagd aan uitvindingen. Maar nu het er een heeft, smaakt het naar meer. ‘We werken in een branche met afknijpprijzen. Dan geeft zoiets als dit veel voldoening’, zegt financieel-economisch directeur Rob Frölich.

Vlietstra heeft een calamiteitencontract met Vestas, ’s werelds grootste windmolenbouwer. Als er in de Benelux olie uit het raderwerk van een van dedertienhonderd Vestas-molens lekt, gaan de schoonmakers van Vlietstra erheen om milieuschade te voorkomen. Dat gebeurt veertig tot vijfenveertig keer per jaar. Het is een kostbaar en tijdrovend gebeuren. Er moet een hoogwerker worden gehuurd. In sommige landen is daarvoor een convoi exceptionnel verplicht, waarvoor vaak een vergunning vereist is. Ter plekke zijn rijplaten nodig tegen het wegzakken. Zoals gezegd, omslachtig en duur.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.