Schone kunsten

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Het was een van de belangrijkste nieuwsdossiers van deze zomer: het fipronilschandaal. Hoewel er gelukkig geen (menselijke) slachtoffers vielen, beheerste het thema voedselveiligheid weer even de media. En als je er een beetje op let, kun je de krant niet openslaan of je leest wel een bericht over besmet voedsel: kaas met E.coli, kip met salmonella, komkommers met de ehec-bacterie, noem maar op.

Machinebouwers zouden hygiënisch design inmiddels goed op het netvlies moeten hebben. Ze moeten verder kijken dan alleen functionaliteit, maakbaarheid en kostprijs. Zeker in de voedingsindustrie spelen hygiënische aspecten een voorname rol. Het besmettingsgevaar zit in een klein hoekje, letterlijk. Vroeger was een incident een kwestie van een op de honderd miljoen. Te zeldzaam voor bedrijven om er serieus geld in te steken. Tegenwoordig gaat dat ene gevalletje via een tweet de hele wereld over, met alle imagoschade van dien. Een terugroepactie kan bovendien behoorlijk in de papieren lopen. Bij Nutricia liep die rekening ooit op tot dertig miljoen euro.

Het belang dat foodbedrijven hechten aan het hygiënisch design van hun machines neemt de laatste jaren toe. Maar het gaat langzaam. Er zijn gelukkig bedrijven waar voedselveiligheid geen discussiepunt is, maar ondanks de evidente noodzaak lijkt het gros de boot af te houden. Veel bedrijven blijven de impact niet goed inschatten en investeren pas in een schoon ontwerp als het echt niet anders kan. Vaak pas als ze een keer het deksel op hun neus hebben gekregen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.