Schneider neemt Britse ontwikkelaar industriële software over

René Raaijmakers
21 september 2022

De Franse automatiseringsgigant Schneider Electric neemt de Britse Aveva Group over voor bijna 11 miljard euro (9,48 miljard pond). De deal laat het toenemende belang zien van software in traditionele sectoren. Aveva levert softwaretooling voor industriële automatisering, nutsbedrijven, olie- en gasproducenten en transportbedrijven. Ook spelers als Siemens, Bosch, General Electric en Festo investeren fors in mensen en informatietechnologie voor het automatiseren, ontwerpen en optimaliseren van fabrieken en energiecentrales.

Schneiders ceo Jean-Pascal Tricoire besloot de afgelopen jaren om niet-kernactiviteiten af te stoten en investeerde meer in digitaliseringsactiviteiten. Aveva houdt zijn hoofdkantoor in Cambridge. De Fransen hebben gezegd zich zo min mogelijk met Aveva te bemoeien.

De bedrijven praten sinds 2015. Twee jaar later nam Schneider een aandeel van 59,14 procent in Aveva. Daarbij gingen de softwareactiviteiten over naar de Britten, aangevuld met een contante betaling. In 2020 nam Aveva in een deal ter waarde van 5 miljard dollar ook Osisoft over, een ontwikkelaar van software voor industriële toepassingen.